Asimilovatelný dusík v hroznech ročníku 2011
Je známo, že dusík silně ovlivňuje růst letorostů a barvu listů révy vinné. Nadbytek dusíku však vede také k nadměrnému růstu, vyšší náchylnosti k houbovým chorobám, vadnutí třapiny a k celkovému snížení kvality hroznů. Naopak nedostatek dusíku omezuje intenzitu růstu a snižuje výnos. Optimalizace dusíkatého hnojení vyžaduje přesné znalosti časového průběhu příjmu dusíku rostlinou. V posledních letech se stále častěji objevují práce a diskuse na téma asimilovatelného dusíku a jeho vlivu na fermentaci hroznových moštů. Ve světě je tato problematika v hojné míře řešena. U nás až na minimum výjimek se vědecké práce tímto problémem nezabývají. Dusíkaté látky uložené v bobulích jsou velmi důležité pro rozmnožování a vlastní činnost kvasinek. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které při kvašení vždy převládají, mohou využít dusík ve formě aminokyselin či amonných iontů a odtud je odvozen všeobecně používaný termín „dusík asimilovatelný kvasinkami“. Obsah asimilovatelného dusíku moštu je závislý na hnojení, klimatických podmínkách, na délce vyluhování slupek v moštu, ale také na odrůdě, ročníku, původu a v neposlední řadě na technologii vína.[i],[ii],[iii] Mimo všechny tyto faktory z velké části závisí využití asimilovatelného dusíku na metabolismu kvasinek a podmínkách fermentace. Na základě dostupnosti výživy a podmínek utilizace dusíku je kvasinkami produkováno velké množství látek značně ovlivňující finální produkt – víno. Některé z těchto látek nesou pozitivní charakter a jiné mohou být zdrojem organoleptických defektů.[iv] Nedostatek asimilovatelného dusíku v moštu je znám jako hlavní důvod zpomalené a neúplné fermentace[v],[vi] a produkce sirných sloučenin.[vii],[viii] Celkový obsah dusíku v moštu může dále postihnout aroma vína a ovlivnit produkci kyseliny octové[ix], biogenních aminů či vysoce karcinogenního ethylkarbamátu.[x] V praxi se setkáváme s nedostatkem asimilovatelného dusíku v prvé řadě u špatně vyzrálých hroznů, dále u stresovaných hroznů pocházejících z vinic nedostatečně hnojených dusíkem či bylo-li během vegetace sucho či vysoké teploty. V těchto případech je nutné nedostatek asimilovatelného dusíku kompenzovat přídavkem živných solí do moštu, určených pro kvasinky, případně vitamínu B1 (tiaminu). Přirozeně hrozny s vyšší cukernatostí potřebují k řádnému prokvašení dusíku více.
Ideální koncentrace asimilovatelného dusíku se pohybuje v rozmezí 190 – 200 mg/l.
Rozbory hroznů:
Mikulovská vinařská podoblast:
12.9. |
19.9. |
||||||||||
Odrůda |
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
|
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
SVG 1 |
106,03 |
21,21 |
10,81 |
3,23 |
173,23 |
|
98,80 |
22,02 |
9,19 |
3,19 |
306,17 |
SVG 2 |
102,98 |
21,79 |
9,81 |
3,26 |
162,48 |
|
102,61 |
22,48 |
7,84 |
3,20 |
163,83 |
RR 1 |
72,01 |
18,78 |
11,24 |
3,25 |
146,37 |
|
70,86 |
19,36 |
8,59 |
3,26 |
185,31 |
RR 2 |
75,43 |
18,78 |
11,93 |
3,16 |
208,14 |
|
76,94 |
18,43 |
9,33 |
3,23 |
213,51 |
MER 1 |
93,41 |
21,90 |
7,90 |
3,33 |
112,80 |
|
91,20 |
22,02 |
7,52 |
3,45 |
229,63 |
MER 2 |
92,99 |
18,78 |
9,02 |
3,23 |
72,51 |
|
88,33 |
20,98 |
7,30 |
3,12 |
104,74 |
Průměr |
90,48 |
20,21 |
10,12 |
3,24 |
145,92 |
|
88,12 |
20,88 |
8,30 |
3,24 |
200,53 |
Lednice podnožové pokusy:
12.9. |
19.9. |
|||||||||||
Odrůda |
Podnož |
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
|
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
HIB |
BÖRNER |
79,40 |
18,43 |
8,60 |
3,30 |
183,97 |
|
91,96 |
20,63 |
8,14 |
3,23 |
147,71 |
|
CR2 |
82,78 |
19,47 |
8,78 |
3,35 |
235,00 |
|
91,81 |
21,79 |
8,34 |
3,25 |
225,60 |
|
AMOS |
79,64 |
20,75 |
7,58 |
3,21 |
135,63 |
|
94,16 |
21,79 |
8,45 |
3,21 |
196,05 |
|
125 AA |
81,62 |
21,44 |
7,59 |
3,16 |
115,48 |
|
97,47 |
20,75 |
8,88 |
3,08 |
167,85 |
|
SO4 |
88,53 |
20,40 |
7,87 |
3,11 |
149,06 |
|
96,61 |
20,28 |
8,56 |
3,23 |
212,17 |
|
K5BB |
82,52 |
20,75 |
9,04 |
3,15 |
136,97 |
|
92,26 |
21,79 |
8,22 |
3,20 |
146,37 |
|
T5C |
79,89 |
20,86 |
11,50 |
3,13 |
119,51 |
|
89,22 |
22,37 |
9,08 |
3,15 |
159,80 |
CERASON |
BÖRNER |
77,47 |
18,89 |
11,49 |
3,07 |
112,80 |
|
63,34 |
20,51 |
10,84 |
3,14 |
139,66 |
|
CR2 |
58,17 |
18,43 |
10,33 |
3,04 |
107,43 |
|
63,62 |
20,05 |
11,63 |
3,06 |
161,14 |
|
AMOS |
57,63 |
18,66 |
11,78 |
3,13 |
149,06 |
|
63,39 |
20,05 |
9,95 |
3,10 |
194,71 |
|
125 AA |
64,28 |
18,32 |
11,20 |
3,10 |
139,66 |
|
63,00 |
20,05 |
11,39 |
3,20 |
193,37 |
|
SO4 |
57,64 |
18,32 |
11,68 |
3,10 |
157,11 |
|
67,97 |
20,28 |
11,36 |
3,16 |
158,45 |
|
K5BB |
67,05 |
19,59 |
11,14 |
3,21 |
175,91 |
|
61,16 |
20,51 |
11,39 |
3,13 |
189,34 |
|
T5C |
67,46 |
18,66 |
10,04 |
3,31 |
355,85 |
|
57,34 |
19,94 |
11,22 |
3,24 |
216,20 |
MI-5-26 |
BÖRNER |
109,00 |
18,66 |
10,41 |
3,36 |
335,71 |
|
106,39 |
19,13 |
9,78 |
3,28 |
427,02 |
|
CR2 |
96,11 |
19,24 |
8,51 |
3,34 |
235,00 |
|
102,33 |
20,05 |
9,34 |
3,43 |
299,45 |
|
AMOS |
83,92 |
19,70 |
10,19 |
3,31 |
298,11 |
|
74,96 |
20,51 |
8,56 |
3,47 |
198,74 |
|
125 AA |
88,89 |
19,82 |
9,74 |
3,30 |
190,68 |
|
100,25 |
19,82 |
9,73 |
3,49 |
410,91 |
|
SO4 |
73,42 |
20,51 |
11,50 |
3,29 |
333,02 |
|
99,03 |
20,51 |
8,65 |
3,36 |
264,54 |
|
K5BB |
105,27 |
18,55 |
10,98 |
3,30 |
224,25 |
|
109,32 |
19,36 |
10,02 |
3,32 |
350,48 |
|
T5C |
93,90 |
18,32 |
11,14 |
3,33 |
247,08 |
|
98,59 |
19,70 |
10,70 |
3,46 |
310,20 |
|
Průměr |
79,74 |
19,42 |
10,05 |
3,22 |
197,01 |
|
84,96 |
20,47 |
9,73 |
3,25 |
227,13 |
Lednice:
12.9. |
19.9. |
||||||||||
Odrůda |
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
|
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
HIB |
75,62 |
21,44 |
7,83 |
3,29 |
157,11 |
|
83,20 |
22,02 |
8,70 |
3,14 |
222,91 |
MAL |
100,64 |
18,55 |
11,90 |
3,22 |
123,54 |
|
119,49 |
16,46 |
9,69 |
3,15 |
123,54 |
ERILON |
105,50 |
18,89 |
10,20 |
3,03 |
197,40 |
|
98,03 |
19,01 |
11,60 |
3,17 |
420,31 |
MI-5-120 |
104,26 |
19,47 |
9,32 |
3,27 |
216,20 |
|
103,25 |
20,86 |
8,52 |
3,40 |
213,51 |
MT |
126,18 |
17,97 |
6,91 |
3,39 |
159,80 |
|
124,12 |
18,43 |
6,68 |
3,39 |
190,68 |
RV |
76,96 |
17,50 |
8,57 |
3,17 |
193,37 |
|
77,78 |
18,66 |
7,53 |
3,23 |
193,37 |
SVG |
90,09 |
21,44 |
9,44 |
3,37 |
233,65 |
|
97,28 |
22,25 |
9,93 |
3,24 |
229,63 |
RR |
80,97 |
17,85 |
11,57 |
3,22 |
206,80 |
|
86,99 |
20,05 |
10,19 |
3,15 |
177,25 |
BV-12-141 |
71,05 |
18,66 |
11,89 |
3,06 |
106,08 |
|
55,69 |
21,09 |
10,80 |
3,30 |
124,88 |
SAVILON |
91,48 |
16,93 |
10,14 |
3,13 |
141,00 |
|
92,11 |
19,01 |
7,23 |
3,18 |
202,77 |
SEVAR |
104,51 |
17,04 |
6,95 |
3,61 |
385,39 |
|
97,91 |
19,36 |
7,04 |
3,38 |
239,03 |
FRA |
99,74 |
12,06 |
9,91 |
3,33 |
224,25 |
|
96,52 |
16,23 |
9,47 |
3,16 |
196,05 |
CAB. SAUVIGNON |
65,02 |
15,07 |
9,06 |
3,43 |
167,85 |
|
61,06 |
19,24 |
10,58 |
3,15 |
136,97 |
RONDO |
115,15 |
14,73 |
6,73 |
3,44 |
334,37 |
|
105,19 |
17,85 |
7,59 |
3,18 |
284,68 |
MP |
114,96 |
15,54 |
11,84 |
3,21 |
248,43 |
|
113,16 |
14,15 |
6,45 |
3,35 |
142,34 |
CER |
64,03 |
19,94 |
12,19 |
3,35 |
214,85 |
|
62,78 |
20,98 |
11,90 |
3,06 |
198,74 |
KOFRANKA |
57,63 |
16,23 |
11,98 |
3,23 |
255,14 |
|
70,76 |
17,62 |
11,27 |
3,15 |
202,77 |
MARLEN |
94,36 |
16,46 |
10,55 |
3,46 |
277,97 |
|
94,94 |
18,20 |
11,48 |
3,29 |
264,54 |
MI-5-70 |
69,02 |
17,97 |
11,32 |
3,29 |
123,54 |
|
54,67 |
18,08 |
10,55 |
3,60 |
40,29 |
LAUROT |
51,36 |
19,59 |
10,72 |
3,20 |
120,86 |
|
55,59 |
20,63 |
10,67 |
3,18 |
124,88 |
NATIVA |
65,22 |
19,01 |
8,46 |
3,28 |
197,40 |
|
66,58 |
17,85 |
10,69 |
3,11 |
222,91 |
Průměr |
86,84 |
17,73 |
9,88 |
3,28 |
204,05 |
|
86,53 |
18,95 |
9,45 |
3,24 |
197,72 |
Slovácká vinařská podoblast:
12.9. |
19.9. |
||||||||||
Odrůda |
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
|
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
HIB |
74,95 |
17,39 |
11,32 |
3,27 |
216,20 |
|
80,30 |
20,17 |
9,12 |
3,09 |
205,45 |
NB |
113,13 |
16,12 |
11,96 |
3,27 |
264,54 |
|
123,69 |
18,20 |
8,83 |
3,34 |
245,74 |
VZ |
92,01 |
12,76 |
13,18 |
3,38 |
294,08 |
|
118,17 |
14,73 |
9,29 |
3,25 |
331,68 |
RR |
88,01 |
15,77 |
14,68 |
3,27 |
130,26 |
|
92,33 |
17,27 |
10,63 |
3,30 |
294,08 |
RB |
64,11 |
18,55 |
11,53 |
3,56 |
276,62 |
|
79,33 |
20,28 |
8,97 |
3,37 |
315,57 |
CHA |
72,39 |
17,62 |
12,49 |
3,47 |
378,68 |
|
86,69 |
19,13 |
9,62 |
3,31 |
394,79 |
SG |
107,01 |
18,89 |
13,19 |
3,17 |
357,19 |
|
94,36 |
19,94 |
10,47 |
3,40 |
474,02 |
TR |
78,17 |
20,17 |
7,42 |
3,50 |
192,03 |
|
76,35 |
21,09 |
6,15 |
3,61 |
229,63 |
RŠ |
79,43 |
19,94 |
10,61 |
3,28 |
292,74 |
|
86,93 |
20,28 |
7,92 |
3,25 |
319,60 |
DOR |
144,99 |
14,73 |
7,83 |
3,36 |
268,57 |
|
134,05 |
16,69 |
6,11 |
3,40 |
259,17 |
RM |
83,30 |
18,89 |
13,49 |
3,23 |
308,85 |
|
100,90 |
18,78 |
8,93 |
3,35 |
319,60 |
ZW |
113,74 |
17,39 |
9,83 |
3,30 |
327,65 |
|
106,42 |
17,97 |
7,80 |
3,30 |
315,57 |
FR |
109,59 |
18,55 |
11,76 |
3,28 |
261,85 |
|
109,03 |
19,24 |
8,80 |
3,34 |
312,88 |
SV |
80,17 |
14,73 |
11,13 |
3,28 |
361,22 |
|
76,81 |
16,35 |
8,28 |
3,23 |
464,62 |
Průměr |
92,93 |
17,25 |
11,46 |
3,33 |
280,75 |
|
97,52 |
18,58 |
8,64 |
3,32 |
320,17 |
Celkové průměry vinařská oblast Morava:
12.9. |
19.9. |
||||||||||||
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
m50 |
°NM |
Kyseliny [g/l] |
pH |
FAN mg/l |
||||
Celkový průměr |
87,50 |
18,65 |
10,38 |
3,27 |
206,93 |
|
89,28 |
19,72 |
9,03 |
3,26 |
236,39 |
||
Všechny rozbory – datum 12. a 19. 9. 2011. M50 = hmotnost 50 bobulí, FAN = asimilovatelný dusík.
Literární zdroje:
[i] Soufleros E. H., Bouloumpasi E., Tsarchopoulos C., Biliaderis C. G. Primary amino acid profiles of Greek white wines and their use in classification according to variety, origin and vintage. Food chemistry, 2003, vol. 80, pp. 261-273. ISSN 0308-8146.
[ii] Etiévant P., Schlich P., Bouvier J.C. Varietal and Geographic Classification of French Red Wines in Terms of Elements, Amino Acids and Aromatic Alcohols. J.Sci. Food Agric, 1998. vol. 48, pp. 25-41.
[iii] Arvanitoyannis I.S., Katsota M.N., Psarra E.P., Soufleros E.H., Kallithraka S. Application of quality control methods for assessing wine authenticity: Use of multivariate analysis (chemometrics). Trends Food Sci. Technol. 2000. vol. 10, pp. 321–336.
[iv] Spiropoulos A., Tanaka J., Flerianos I. Bisson L. F. Characterization of hydrogen sulfide formation in commercial and natural wine isolates of Saccharomyces. Am J Enol Vitic. 2000, 51, 233–247.
[v] BOULTON R. B., SINGLETON V. L., BISSON L. F., KUNKEE R. E. Principles and practices of winemaking. New York: Chapman & Hall Enology Library Press, 1996. pp.169–174.
[vi] Kunkee R. E. Relationship between nitrogen content of must and sluggish fermentation. In: Proceedings of the international symposium on nitrogen in grapes and wine. 1991. (pp. 148–155). Seattle: J.M. Rantz Press.
[vii] Giudici P., Kunkee R. E. The effect of nitrogen deficiency and sulfur-containing amino acids on the reduction of sulphate to hydrogen sulfide by wine yeasts. American Journal of Enology and Viticulture, 1994, 45, 107–112.
[viii] Henschke P. A., Jiranek V. Hydrogen sulphide formation during fermentation: Effect if nitrogen composition in model grape must. In: Proceedings of the international symposium on nitrogen in grapes and wine. 1991. (pp. 172–184). Seattle: J.M. Rantz Press.
[ix] Bely M., Rinaldi a., Dubourdieu D. Influence of assimilable nitrogen on volatile acidity production by Saccharomyces cerevisiae during high sugar fermentation, J. Biosci. Bioeng. 2003, 96, pp. 507–512.
[x] Ough C. S., Crowell E. A., Mooney L. A. Formation of ethyl carbamate precursors during grape juice (Chardonnay) fermentation. I – Addition of amino acids, urea, and ammonium: effects of fortification on intracellular and extracellular precursors. American Journal of Enology and Viticulture.1988. 39, 243–249.
Výsledky rozboru hroznů ze dne 19.9.2011 na lokalitě Lednice,
vinice ústavu vinohradnictví a vinařství
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Müller Thurgau |
18,4 |
6,68 |
3,39 |
6,43 |
2,21 |
Ryzlink rýnský |
20,1 |
10,19 |
3,15 |
9,17 |
2,84 |
Ryzlink vlašský |
18,7 |
7,53 |
3,23 |
7,17 |
2,01 |
Sauvignon |
22,3 |
9,93 |
3,24 |
8,23 |
3,68 |
Cabernet Sauvignon |
19,2 |
10,58 |
3,15 |
8,43 |
4,16 |
Modrý Portugal |
17,6 |
6,45 |
3,35 |
4,40 |
3,66 |
Frankovka |
16,2 |
9,47 |
3,16 |
7,76 |
3,31 |
Parametry zralosti hroznů ve vinicích Vinofrukt Dolní Dunajovice, 19.9.2011.
Zdroj dat: Ing. Pavel Herko
Odrůda |
lokalita |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
Aurelius |
Družstevní I. |
23 |
7 |
Aurelius |
Nad písečňákem |
21 |
8.1 |
Aurelius |
za Kraví horou |
21 |
6.5 |
Muškát Ottonel |
Vlasatice |
20 |
5 |
Bouvierův hrozen |
Vlasatice |
22 |
5 |
Zweigeltrebe |
Pasohlávky |
17 |
7.5 |
Pálava |
Brodské stráně |
23 |
5.5 |
Neuburské |
Družstevní I. |
22 |
7 |
Neuburské |
Pasohlávky |
18 |
9.5 |
Neuburské |
za Kraví horou |
22 |
6.5 |
Sauvignon |
Brodské stráně |
20 |
10 |
Sauvignon |
Brodské stráně |
21 |
10.5 |
Sauvignon |
Mokrého špice |
21 |
10 |
Sauvignon |
Vlasatice |
20 |
9.5 |
Rulandské modré |
Pasohlávky |
19.5 |
5 |
Rulandské modré |
Vlasatice |
19.5 |
7.5 |
Rulandské šedé |
čelo Kr.hory |
21 |
5.5 |
Chardonnay |
Lusy |
21 |
9.5 |
Tramín klon PO202 A |
Ořech.hora |
24 |
4 |
Tramín klon FR46-106 |
Ořech.hora |
22 |
5 |
Tramín klon N20 |
Ořech.hora |
21 |
5 |
Tramín bílý |
Ořech.hora |
21 |
8 |
Výsledky rozboru hroznů na lokalitě Lednice, vinice ústavu vinohradnictví a vinařství
dne 12.9.2011
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Müller Thurgau |
18,0 |
6,91 |
3,39 |
7,37 |
2,01 |
Ryzlink rýnský |
17,9 |
11,57 |
3,22 |
9,20 |
4,91 |
Ryzlink vlašský |
17,5 |
8,57 |
3,17 |
7,89 |
2,42 |
Sauvignon |
21,4 |
9,44 |
3,37 |
8,93 |
3,47 |
Cabernet Sauvignon |
18,1 |
9,06 |
3,43 |
8,09 |
3,66 |
Modrý Portugal |
17,2 |
6,32 |
3,43 |
4,38 |
3,17 |
Frankovka |
16,5 |
9,91 |
3,33 |
8,06 |
3,56 |
Parametry zralosti hroznů ve vinicích Vinofrukt Dolní Dunajovice
dne 12.9.2011
Zdroj dat: Ing. Pavel Herko
Odrůda |
Lokalita |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
Aurelius |
Družstevní I. |
21 |
7,2 |
Aurelius |
Nad písečňákem |
24 |
8,0 |
Aurelius |
Za Kraví horou |
22 |
9,0 |
Muškát Ottonel |
Vlasatice |
18 |
8,2 |
Bouvierův hrozen |
Vlasatice |
21 |
7,0 |
Merlot |
Pasohlávky |
19 |
7,0 |
Merlot |
U silnice |
19 |
6,5 |
Zweigeltrebe |
Pasohlávky |
14 |
6,5 |
Zweigeltrebe |
U silnice |
17 |
10,0 |
Pálava |
Brodské stráně |
21 |
7,0 |
Neuburské |
Družstevní I. |
21 |
8,5 |
Neuburské |
Pasohlávky |
15 |
9,5 |
Neuburské |
Za Kraví horou |
20 |
7,5 |
Neuburské |
U silnice |
19 |
9,5 |
Sauvignon |
P.I. |
17 |
7,2 |
Sauvignon |
Brodské stráně |
18 |
11,5 |
Sauvignon |
Mokrého špice |
18 |
10,0 |
Sauvignon |
Vlasatice |
18 |
9,0 |
Svatovavřinecké |
Družstevní II. |
18 |
9,2 |
Svatovavřinecké |
Kibice |
18 |
8,0 |
Svatovavřinecké |
Lusy |
16 |
10,0 |
Výsledky rozboru hroznů na lokalitě Lednice, vinice ústavu vinohradnictví a vinařství (Metodika)
5. září 2011
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Müller Thurgau |
16,3 |
7,49 |
3,29 |
7,00 |
3,04 |
Ryzlink rýnský |
17,6 |
12,13 |
3,12 |
9,26 |
5,31 |
Ryzlink vlašský |
16,7 |
8,50 |
3,21 |
7,57 |
2,97 |
Sauvignon |
19,4 |
11,32 |
3,18 |
8,07 |
5,18 |
Cabernet Sauvignon |
18,0 |
11,93 |
3,15 |
8,85 |
5,52 |
Modrý Portugal |
15,6 |
6,69 |
3,37 |
4,41 |
4,16 |
Frankovka |
15,0 |
10,93 |
3,13 |
8,80 |
4,45 |
Odrůdy odolné proti houbovým chorobám (PIWI) - grafy zde
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Hibernal |
19,5 |
8,43 |
3,23 |
7,27 |
3,31 |
Malverina |
16,1 |
10,05 |
3 |
8,01 |
3,47 |
Erilon |
16,3 |
13,26 |
3,08 |
8,53 |
6,47 |
Savilon |
16,6 |
7,94 |
3,14 |
6 |
3,15 |
Merzling |
20,5 |
6,11 |
3,2 |
5,71 |
1,91 |
Sevar |
19,1 |
7,21 |
3,37 |
6,18 |
2,61 |
Cerason |
17,3 |
13,75 |
3,11 |
9,41 |
5,98 |
Kofranka |
17,3 |
11,77 |
2,97 |
8,95 |
4,76 |
Laurot |
16,7 |
13,52 |
2,98 |
10,54 |
4,84 |
Nativa |
16,3 |
11,9 |
3,07 |
9,88 |
4,39 |
29. srpna 2011
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Müller Thurgau |
15,5 |
6,45 |
3,00 |
7,22 |
2,65 |
Ryzlink rýnský |
12,3 |
11,73 |
2,64 |
8,19 |
6,05 |
Ryzlink vlašský |
12,9 |
15,81 |
2,80 |
10,38 |
9,06 |
Sauvignon |
17,5 |
12,17 |
3,08 |
9,21 |
5,85 |
Cabernet Sauvignon |
14,4 |
11,83 |
2,97 |
8,52 |
6,10 |
Modrý Portugal |
14,4 |
8,00 |
3,12 |
4,13 |
3,84 |
Frankovka |
12,2 |
10,8 |
2,96 |
8,70 |
5,00 |
22. srpna 2011
Odrůda |
Cukernatost (°NM) |
Titrovatelné kyseliny (g/l) |
pH |
Kyselina vinná (g/l) |
Kyselina jablečná (g/l) |
Müller Thurgau |
14,3 |
10,53 |
2,51 |
7,72 |
4,75 |
Ryzlink rýnský |
12,6 |
23,64 |
2,38 |
11,38 |
14,19 |
Ryzlink vlašský |
9,7 |
19,67 |
2,34 |
8,95 |
12,09 |
Sauvignon |
14,5 |
19,93 |
2,35 |
9,69 |
12,01 |
Cabernet Sauvignon |
13,8 |
17,99 |
2,61 |
9,37 |
10,23 |
Modrý Portugal |
14,2 |
11,72 |
2,42 |
11,38 |
14,19 |
Frankovka |
13,2 |
16,21 |
2,32 |
9,13 |
8,71 |
Metodika odběru vzorků pro stanovení kvalitativních parametrů v hroznech
Při stanovení zralosti hroznů je velmi významný správný odběr vzorku bobulí z vinice. Při odběru vzorku je třeba zajistit reprezentativnost takto odebraného vzorku.
ILAND aj. (2000) uvádí metodiku odběru bobulí pro analýzu moštu, která ve využitelná rovněž v podmínkách České republiky.
1) Výběr 40 keřů rozšířených náhodně po celé ploše 1000 keřů ve vinici. Keře musí být náhodně vybrané na celé ploše parcely. Jestliže není některý z vybraných keřů dostatečně reprezentativní, je třeba v jeho blízkosti vybrat další. Zásadně se nepoužívají k odběru keře na konci řad.
2) Postup sběru soustřeďuje 200 bobulí z jedné hodnocené parcely.
3) Bobule sbíráme do označených PVC sáčků nebo malých plastových kontejnerů.
4) Postup odběru vzorků: Na jednom keři vybereme náhodně 5 hroznů. Odebereme jednu bobuli z horní části prvního hroznu, jednu bobuli ze střední části druhého hroznu, jednu bobuli ze spodní části třetího hroznu, jednu bobuli z horní části čtvrtého hroznu a jednu bobuli ze střední části pátého hroznu.
5) Bobule skladujeme krátkodobě do analýzy v chladu při teplotách 5-10°C.
Zdroj: ILAND, P., EWART, A., SITTERS, J., MARKIDES, A., BRUER, N., 2000: Techniques for chemical analysis and quality monitoring during winemaking. Patrick Iland Wine Promotions. 111 pp.